Tonkatsu
Jídlo Tonkatsu bylo do japonska dovezeno z Portugalska. Poprvé bylo servírováno v roce 1890 v restauraci v Ginze v Tokiju. V korejštině je tonkatsu známe pod názvem donkkaseu nebo donkaseu. Jedná se vepřové maso obalené v panko a nakrájené na proužky. Původně se tonkatsu říkalo katsuretsu nebo katsu. V roce 1930 získalo toto jídlo svůj současný název.
Ingredience (2 porce) :
- 4 vykostěné kotlety vepřové panenky, cca 2 cm tlusté
- Rostlinný olej na smažení
- 2 lžíce mouky
- 1 velké vejce
- ¾ šálku panko
- 3 šálky nastrouhaného zelí
- 1 velké rajče (nakrájené na 8 ks)
Postup:
- Kotlety naklepejte, obalte v mouce, ve vajíčku a následně v Panko.
- Osmažte na pánvi do zlatova.
- Usmaženou kotletu nakrájejte na cca 2cm tlusté proužky.
- Podávejte s omáčkou tonkatsu nebo si uděljte svoji omáčku Tonkou (viz níže) nebo můžete použít omáčku Okonomi, jako oblohu dejte nastrouhané zelí a rajčata.
Omáčka tonkatsu
Ingregience: ¼ šálku kečupu, 4 lžičky saké, 4 lžičky sojové omáčky, 4 lžičky worcesterové omáčky, 2 lžičky cukru, 2 lžičky jablečné šťávy, 4 lžičky rýžového octu, 4 lžičky plnotučné hořčice, ¼ lžičky nového koření, 1/8 lžičky hřebíčku, ¼ lžička česneku
Postup: Pořádně promíchejte všechny ingredience. Podávejte s Tonkatsu.