Vše pro vaše zdraví...
+420 608 772 019
Přihlášení

Porovnání rýží

Chystáte se dělat sushi, připravujete si veškeré potřebné suroviny.

V hlavě si opakujete:
"Řasu mám, ocet mám, wasabi mám, sojovku mám, zázvor mám, podložku mám a co ještě? Ještě něco mi chybí!"  a pak se plácnete do čela "No RÝŽE přece. Bez toho by to nešlo! No jo, ale kterou mám vybrat?!"

Samozřejmě, že si vyberete kulatozrnnou na sushi, ale v jaké kvalitě?

Často se nás ptáte jaký je rozdíl mezi sushi rýží Tiger, Haruka a  Yumenishiki, proto jsme se rozhodli pro Vás udělat porování, aby jste se mohli při výběru jednodušeji rozhodnout ;-)

Druhy sushi rýže

K základnímu provnání máme sushi rýži Tiger v kvalitě standard, Haruka v prémiové kvalitě a Yume nishiki v super prémiové kvalitě.

Na obrázku vidíme dva druhy sushi rýže. Haruka sushi rýže v prémiové kvalitě a Yumenishiki v super prémiové kvalitě.
Na první pohled je vidět rozdíl. Zrno rýže Yumeishiki je čistější, tato rýže je více leštěná a tím je v ní i méně rýžového škrobu. Tím bude i při vaření zrno rýže více celisvté a nebude kašovité jako u jiných rýží, které nemají zrno tak moc leštěné a tím pádem je zde více škrobu.

Rýže po uvaření

Jakmile máme rýži uvařenou můžeme se opět podívat na rozdíl mezi jednotlivými druhy, zda je patrný na první pohled.
Největší rozdíl vidíme mezi sushi rýží Tiger a ostatními. Tiger sushi rýže má zrno trochu hrubší a větší, oproti rýži Haruka a Yumenishiki.

Čerstvé sushi

Po té co jsme si připravili rýži, jsme z ní připravili čerstvé sushi.

Rozdíl opět vidíme okamžitě. Zrno sushi rýže Tiger nepůsobí tak kompaktně a celistvě jako u Haruky a Yume nishiki, působí spíše rozvařeným dojmem.

Co je ovšem nejdůležitější je chuť. Chuťově byly všechny tři druhy rýže dobré, ale Haruka a Yumenishiki chuťově předčily rýži Tiger. Prémiová a super prémiová rýže byla chuťově jemnější a lehčí.

Sushi druhý den

Abychom si porovnali vlastnosti rýží pořádně, nechali jsem si vyrobené sushi odležet do druhého dne.

Ano! Čerstvé sushi je samozřejmě nejlepší, ale v rámci srovnání rýží to byla výzva.

Opět se ná potvrdilo, že prémiová a super prémiová rýže je opravdu kvalitativně lepší. Sushi připravené z Tiger sushi rýže bylo chuťově v pořádku, ale rýže byla na druhý den již trochu vysušenější a nebyla potom tak vláčná jak by člověk očekával. Sushi z prémiové Haruky a super prémiové Yume nishiki bylo o poznání jiné. Rýže byla měkčí a nadýchanější.

 

Shrnutí

Celkově lze potvrdit, že označení rýže prémium a super prémium má svůj význam.

Jednotlivé rýže dopadly takto:

Tiger sushi rýže Standard - rýže byla chuťově dobrá. Zrno rýže po uvaření bylo také v pořádku, sushi připravené z této rýže bylo na durhý den již poměrně vysušené.

TIP - Tento typ rýže nejlépe ocenít pokud budete připravené sushi konzumovat ještě v ten samý den. Uložení rýže (sushi) do lednice ovlivňuje negativně kvalitu a chuť.

Haruka sushi rýže Premium - rýže byla chuťově jemnější a připravené sushi neztrácelo příliš na kvalitě ani následující den.

TIP - Sushi se snaže připravovat co nejčerstvější. Pokud jej chcete ovšem připravit iden dopředu, potom raději zvolte prémiovou rýži.

Yume nishiki rýže - Super prémium - chuťově byla tato rýže nejjemnější a i na druhý den byla poměrně vláčná a měkká.

TIP - Super prémiová rýže je nejen pro náročné sushi odborníky, ale je také výborná k přípravě běžných pokrmů. Můžete ji použít také jako přílohovou rýži, rozhodně nebudete zklamaní.