Okonomiyaki
Okonomiyaki
Okonomiyaki pochází z oblasti Kansai v Japonsku. Osaka je pro spoustu Japonců populární stylem kuchyně “take-out” (vzít sebou), s jídly jako jsou okonomiyaki, takoyaki, ramen apod. Většina restaurací mají stoly s „varnou plotnou“. Dostanete připravené suroviny, a ty promícháte a uvaříte si sami. Existují dva známé druhy okonomiyaki: Osaka okonomiyaki a Hirošima okonomiyaki.
Osaka-yaki je tradiční druh; ingredience a polevy (omáčky) jsou smíchány dohromady a je vytvářena mnohem tenčí omeleta; na vrchu je ochucena navíc okonomiyaki omáčkou, majonézou a někdy plátky masa.
Hiroshima-yaki naproti tomu, má sklon k několika vrstvám. Je tu mnohem víc zelí v těstíčku, a jsou také přidána smažená vejcem, a yakisoba. Obvykle jsou nakonec dochuceny okonomiyaki omáčkou a některými dalšími polevami. Hirošima-yaki bývají o hodně vyšší než Osaka-yaki.
Ingredience:
- 200 g zelí nastrouhaného na jemno ,
- 200 g mouka na okonomiyaki (okonomiyaki no kona)nebo hladké mouky,
- 4 vejce, lžíce saké,
- 2 dcl vody, svazek šalotky,
- plátky slaniny nebo masa (libovolně, dle výběru a chuti),
- špetka soli,
- je možné přidat také pórek.
- Majonéza a omáčka okonomiyaki.
Postup
- Zelí smícháme s moukou, vejci, solí, lžící saké a vytvoříme těsto, husté zhruba jako na bramboráky. Dále přidáme nakrájenou šalotku.
- Rozpálíme pánev a ze vzniklého těsta uděláme na pánvi placku a osmažíme ji. Na vrch přidáme také slaninu nebo maso.
- Placku osmaženou z obou stran potřeme okonomi omáčkou a ozdobíme majonézou.
- Okonomiyaki můžete servírovat jak za tepla, tak za studena.
„Okonomi“ v překladu znamená to, co máš ráda, tudíž je možné do okonomiyaki přidat téměř cokoli co máte rádi.