Vše pro vaše zdraví...
+420 608 772 019
Přihlášení

Okonomiyaki

Okonomiyaki

Okonomiyaki pochází z oblasti Kansai v Japonsku. Osaka je pro spoustu Japonců populární stylem kuchyně “take-out” (vzít sebou), s jídly jako jsou okonomiyaki, takoyaki, ramen apod. Většina restaurací mají stoly s „varnou plotnou“. Dostanete připravené suroviny, a ty promícháte a uvaříte si sami. Existují dva známé druhy okonomiyaki: Osaka okonomiyaki a Hirošima okonomiyaki.

Osaka-yaki je tradiční druh; ingredience a polevy (omáčky) jsou smíchány dohromady a je vytvářena mnohem tenčí omeleta; na vrchu je ochucena navíc okonomiyaki omáčkou, majonézou a někdy plátky masa.

Hiroshima-yaki naproti tomu, má sklon k několika vrstvám. Je tu mnohem víc zelí v těstíčku, a jsou také přidána smažená vejcem, a yakisoba. Obvykle jsou nakonec dochuceny okonomiyaki omáčkou a některými dalšími polevami. Hirošima-yaki bývají o hodně vyšší než Osaka-yaki.

Ingredience:

  • 200 g zelí nastrouhaného na jemno ,
  • 200 g mouka na okonomiyaki (okonomiyaki no kona)nebo hladké mouky,
  • 4 vejce, lžíce saké,
  • 2 dcl vody, svazek šalotky,
  • plátky slaniny nebo masa (libovolně, dle výběru a chuti),
  • špetka soli,
  • je možné přidat také pórek.
  • Majonéza a omáčka okonomiyaki.

Postup

  1. Zelí smícháme s moukou, vejci, solí, lžící saké a vytvoříme těsto, husté zhruba jako na bramboráky. Dále přidáme nakrájenou šalotku.
  2. Rozpálíme pánev a ze vzniklého těsta uděláme na pánvi placku a osmažíme ji. Na vrch přidáme také slaninu nebo maso.
  3. Placku osmaženou z obou stran potřeme okonomi omáčkou a ozdobíme majonézou.
  4. Okonomiyaki můžete servírovat jak za tepla, tak za studena.


„Okonomi“ v překladu znamená to, co máš ráda, tudíž je možné do okonomiyaki přidat téměř cokoli co máte rádi.