Maki Sushi
Základní ingredience:
- mořská řasa Nori
- sushi rýže
- sushisu (ocet ochucený cukrem a solí)
- wasabi pasta
- nakládaný zázvor
- sojová omáčka
Náplň do sushi: může být např. okurka, vaječná omeleta, krabí tyčinky, avokádo, nakládaná ředkev, losos (syrový nebo uzený), shiitake houby apod.
Příprava:
- Sushi rýži nejprve pořádně několikrát propláchněte dokud Vám nepoteče téměř čirá voda.
- Připravte rýži dle pokynů na obalu aktuálně použité rýže.
- Jakmile bude rýže uvařená, zamíchejte do ní ocet do sushi, přidávávejte po malých dávkách, aby ocet nebyl v rýži příliš výrazný, ale aby byla rýže lehce dochucená. Ze začátku rýži raději ochutnejte a potom případně přidejte ocet. Na cca 200g uvařené rýže doporučuji cca 3 lžíce octu.
- Na bambusovou podložku položte plát mořské řasy Nori, hladkou stranou na podložku. Na řasu potom rovnoměrně rozprostřete připravenou rýži a z horní části se nechejte cca na dva prsty volný okraj, aby jste potom mohli rolku pěkně ukončit.
- Poté přidejte připravené ingredience a zarolujte do rolky s pomocí bambusové podložky.
- Hotovou rolku nakrájejte.
- K takto připravenému sushi podávejte v malé misce sojovou omáčku, do které si sushi jemně namáčíte a jíte. K sushi se také podává nakládaný zázvor a wasabi pasta.